torsdag 5 februari 2009

Restaurangrecension: Invito

Tänker börja med att be om ursäkt för att jag inte tog några bilder på det jag beskriver nedan. Jag glömde bort mig i förtjusningen.

I går kväll var det dags att fira på grund av positivt besked på jobbfronten. Därför begav vi (jag och maken) oss till Invito, en italiensk/norrländsk restaurang.

Invito är en mycket vacker och stämningsfull restaurang med hög lyxkänsla. Vi blev trevligt bemötta av hovmästaren som visade oss till ett noga utvalt bord (eller så fick han oss att känna i alla fall). Sedan blev vi kunnigt informerade om ändringar i menyn och kvällens specialitet. Jag var sugen på att smaka deras Meny Norrland och maken plockade lite mer fritt.

Medan i väntade på maten fick vi gott bröd med en liten tryffelmajonnäs. Sug på de orden. En Liten Tryffelmajonnäs. Där har vi skillnaden mellan ett vanligt hak och en lite schysstare restaurang.

Till förrätt åt vi båda Löjrom från Kalix med klassiska tillbehör: finhackad rödlök, vispad crème fraiche & smörstekt bröd. Uppläggningen var vacker på ett vitt rektangulärt fat. Det var en lång smörstekt brödbit och längs med den små ovaler med lök, rom och fraiche. Nymalen svartpeppar på fraichen. En citronklyfta. Smakfullt presenterat och mycket mycket gott.

Till huvudrätt tog maken kvällens specialitet: Viltwallenbergare med potatispuré, gröna ärtor, svamp, lingon och vitpepparsås. Han verkade nöjd.

Min huvudrätt var Helstekt reninnanlår med renkorv från Alviken, betor, kantareller, smålök, päron & selleripuré. Wow. Köttet var perfekt och fick en god liten röksmak tillsammans med korven. Selleripurén var i sig själv ganska besk men den gifte sig perfekt med sötman från betorna (både röda och gula) och päronet (som verkade ha legat i en kryddlag). Och till köttet blev det bara hur fantastiskt som helst. Kantarellerna och smålökarna behövdes inte egentligen, lökarna var nog mest dekoration och kantarellerna var träiga och lite väl salta. Men helhetsintrycket av huvudrätten var ändå: wow.

Till dessert tog maken Tiramisu, och den var ganska standard. God, men den hade nog varit godare om den hade fått stå och gotta till sig ett dygn.

Min dessert var höjdpunkten på måltiden. Ljummen chokladfondant med vit chokladmousse, hjortronsorbet & pistagenötter. På ett stort fyrkantigt fat var desserten arrangerad på diagonalen. I ena hörnet: Chokladfondanten, i en liten espressokopp, ytan avbakad lite grand, under ytan krämig varm chokladkräm... I mitten: Vit chokladmousse dekorerad med en halv ringblomma. I andra hörnet: Hjortronsorbet på en liten bädd av pistagenötsströssel. Alla tre var goda för sig - men tillsammans... ojojoj. Så gott, så gott...

Invito erbjuder fina dryckesval till alla rätter och de har en kunnig sommelier men vi valde igår att dricka vatten. Vår karaff blev påfylld flera gånger utan att vi behövde säga till, och vi fick en skål med isbitar och citronklyftor.

Så miljön, servicen och maten var mycket bra. Nästa gång vill jag prova deras avsmakningsmeny. Man kanske ska sätta ett betyg?

8 (av 10) uppånervända expressokoppar till Invito!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar